Εκλογές 2023 : Πότε μπαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση – Τι είναι
και ποιες οι αρμοδιότητες της – Ποιος θα αναλάβει ως υπηρεσιακός
πρωθυπουργός
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ορίζουν πως για να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να διαλυθεί η τωρινή Βουλή έως ότου η χώρα πάει στις κάλπες.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η διάλυση της Βουλής θα γίνει αύριο, 22 Απριλίου και ημέρα Σάββατο. Αυτό σημαίνει πως απομένει ένας μήνας μέχρι τις κάλπες του Μαΐου.
Η εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τα ποσοστά που χρειάζεται ένα τέτοιο σενάριο.
Έτσι, σε περίπτωση που δεν προκύψει μια πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, θα χρειαστούν και δεύτερες κάλπες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης.
Εκλογές 2023 : Πότε μπαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση
Έτσι, το διάστημα για το όποιο θα σχηματιστεί και θα αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία ή κανένας σχηματισμός κομμάτων δεν συμφωνήσει, θα είναι η περίοδος από το πρώτο ως το δεύτερο γύρο.
Επομένως, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει στο διάστημα μεταξύ της 21ης Μαΐου και της 2ης Ιουλίου.
Τι είναι ομώς η υπηρεσιακή κύβερνηση και πως σχηματίζεται;
Ως υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίζεται το κυβερνητικό σχήμα που αποτελείται από μη εκλεγμένα μέλη, συνήθως μη πολιτικά πρόσωπα, και δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Η λειτουργία της είναι προσωρινή και συγκεκριμένη, με σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές.
Εφόσον δεν προκύψει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα αναλάβει κάποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πιο συγκεκριμένα ένας εκ των επικεφαλής των τριών Ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας:
- του Άρειου Πάγου,
- του Συμβουλίου της Επικρατείας
- ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είθισται δε, με βάση και την συνηθισμένη πρακτική, να έχει προβάδισμα όποιος προηγείται λόγω παλαιότητας, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα άρνησης.
Ποιοι είναι οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
Οι τρεις υποψήφιοι πρωθυπουργοί για το μεσοδιάστημα μεταξύ 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου, είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε πρόεδρος το 2021), η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2022) και ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (εισήχθη το 1987 και επιλέχθηκε το 2019).
Όσον αφορά στις αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αυτές είναι εξόχως περιορισμένες.
Αρχικά, η υπερησιακή κυβέρνηση δεν νομοθετεί καθώς η Βουλή παραμένει κλειστή.
Ωστόσο, αν κατά περιπτώση, απαιτηθεί κάποια νομοθετική διαδικασία, αυτή υλοποιείται μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν συνηθίζεται να αποστέλλει εκπροσώπους σε συνεδριάσεις ευρωπαϊκών οργάνων ή διεθνή φόρα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, κατά την οποία κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ενός πολιτικού προσώπου της χώρας, το παρόν δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου