Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΠΕΡΙ ΑΞΙΩΝ ...( ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΙΣ 16-5-2015



ΠΕΡΙ ΑΞΙΩΝ ...( ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΙΣ 16-5-2015


Οι αξίες μας, γιατί η παρακαταθήκη μας, αυτό που κουβαλάμε, αυτό που είμαστε, είναι τεράστιο. Είναι από πάρα πολύ παλιά.
Πάμε λοιπόν στην γραμματεία μας, να μιλήσουμε ότι οι αξίες προάγουν τον άνθρωπο στην μεσότητα. Γιατί όπως μας έλεγαν οι δικοί μας φιλόσοφοι, και η υπερβολή και η έλλειψη, είναι καταστροφική για τον άνθρωπο. Οπότε αυτό που είναι η θέση του ανθρώπου, το μέτρο του ανθρώπου, είναι η μεσότητα.
Πως πηγαίνουμε όμως στην μεσότητα;
Μέσω των αξιών….
Δημοσιεύσαμε λοιπόν τις αξίες, οι οποίες δεν είναι ιερατικές, δεν είναι από επαΐοντες.
Είναι αυτές που είναι μέσα μας, που τις έχουμε από τότε που γεννιόμαστε.
Και λέμε ότι η πρώτη αξία είναι η Λογική. Γιατί η λογική είναι το εργαλείο που ο άνθρωπος, έρχεται σε επαφή με την νόηση και καταλαβαίνει το περιβάλλον του.
Είμαστε νοήμονα όντα, νοήμων ον σημαίνει το υπαρκτό, αυτό το οποίο γνωρίζει τον εαυτό του.
Ήρθε λοιπόν ο καιρός να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε…
Πρώτη αξία μας λοιπόν η λογική.
Εφόσον έχουμε λογική, καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος να ζει ελεύθερα. Οπότε η ελευθερία είναι μια τεράστια αξία που την έχουμε από τότε που γεννιόμαστε.
Και η Αρετή….η αρετή που ορίζεται σαν γνωστική υπεροχή. Είναι αυτή που καθοδηγεί την εξύψωση του ανθρώπου, μέσα από μια κοινωνία που σημαίνει και την ανύψωση όλης της κοινωνίας. Και εφόσον έχουμε την αρετή, την ελευθερία και τη λογική. Κάτι άλλο που διέπει την κοινωνία, είναι η Δικαιοσύνη, γιατί τα πάντα λειτουργούν με νόμο, και όπως βλέπουμε το σύμπαν να σέβεται τους νόμους και να αποδίδεται πάντα δικαιοσύνη, έτσι κι εμείς , σαν συμπαντικά όντα, είμαστε μέσα στην νομοτέλεια και το δίκαιο το αποδίδουμε μέσω της δικαιοσύνης.
Επίσης υπάρχει η Ισότης…μια αξία η οποία σήμερα έχει καταργηθεί σχεδόν.
Βλέπουμε τίποτα να είναι ίσο σήμερα;
Τα πάντα είναι στραβά και άνισα.
Στη γη μας, στον πλανήτη μας, περισσεύει ο φθόνος, γιατί δεν υπάρχει αφθονία. Που είναι μια τεράστια αξία.
Γιατί ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος να ζει σε αφθονία. Και υλικά και πνευματικά και σε ευκαιρίες. Επειδή όμως έχουμε χάσει τους ορισμούς και επειδή έχουμε μπει σε πρότυπα τα οποία δεν προάγουν τις αξίες τις Ελλάνιες, τα Ελληνικά πρωτόκολλα, θεωρούμε ότι ορισμένα πρότυπα που μας βάζουν μπροστά μας είναι το παν στη ζωή και μας γεμίζουν φθόνο, και πότε δεν είμαστε ευχαριστημένοι, και πάντα φθάνουμε τα άλλα. Και δεν είμαστε ποτέ μέσα στο δικό μας αξιακό σύστημα.
Και η Αλήθεια…μια τεράστια αξία κι αυτή, όπως και όλες οι άλλες βέβαια.
Γιατί Αλήθεια σημαίνει ότι δεν είμαστε πια στην οντολογική λήθη. Ξέρουμε ποιοι είμαστε δηλαδή, γιατί μέσω της λογικής μας, ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση του υπαρκτού και αυτό που πραγματικά υπάρχει, το καταλαβαίνουμε, το αντιλαμβανόμαστε, μόνο με τη λογική μας. Αν φύγουμε από αυτήν την αξία, κατευθείαν, μπαίνουμε στη λήθη. Σε ένα λήθαργο , σε μια λανθάνουσα κατάσταση και δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε.
Κι αν δεν ξέρεις ποιος είσαι , δεν ξέρεις από πού έρχεσαι, δεν ξέρεις σε τι σχέδιο μέσα υπάρχεις και δεν ξέρεις τον προορισμό σου. Γίνεσαι πολύ εύκολα διαχειρίσιμος από πολλούς που θέλουν να είσαι διαχειρίσιμος.
Η Αισθητική
Μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε τι είναι ωραίο και τι άσχημο. Τι μυρίζει ωραία και τι άσχημα, γιατί μέσα μας έχουμε την ευαισθησία, την καλαισθησία.
Ο άνθρωπος λοιπόν, είναι δημιουργημένος να ζει σε ένα περιβάλλον , το οποίο να προάγει την αισθητική του.
Βλέπετε , όλοι οι ναοί που έχουν χτιστεί – οι ναοί των αρχαίων Ελλήνων – σε τι περιβάλλον και σε τι ενεργειακά μέρη …προάγεται πάντα η αισθητική.
Η Αρμονία…
Όλο το σύμπαν λειτουργεί αρμονικά, τα πάντα , ενώ υπάρχουν ιδιαιτερότητες, διαφορετικότητες, όλα μαζί λειτουργούν μ’έναν τρόπο που παρουσιάζεται με μια ευρυθμία, που συνολικά παράγει την αρμονία.
Η Ανδρεία…
Δεν μπορώ να την περιγράψω, παρά να πάω στα λόγια του Πλάτωνα που είναι πολύ μεγάλα σχετικά με την ανδρεία.
‘’Ἀνδρεία ἕξις ψυχῆς ἀκίνητος ὑπὸ φόβου…’’ – μια συνήθεια ψυχικής κατάστασης την οποία δεν μπορεί να την μετακινήσει ο φόβος.
‘’ἐπιστήμη τῶν κατὰ πόλεμον πραγμάτων..’’ – ότι πολεμούμε, δεν μας επηρεάζουν , να μας βάλουν από κάτω , αλλά εμείς επιστάμεθα.
‘’θάρσος πολεμικόν, εγκράτεια ψυχής, προς τα φοβερά και δεινά, τόλμη υπηρετική φρονήσεως…’’ – Τόλμη ναι, αλλά τόλμη με φρόνηση.
‘’ευθαρσία επί θανάτου προσδοκίας…’’ – Υπάρχει άραγε θάνατος; Τι είναι ο θάνατος;
‘’έξις διαφυλακτική λογισμών ορθών εν κινδύνοις…’’ – Να γίνει συνήθεια μας, όταν βρισκόμαστε κάτω από δύσκολες καταστάσεις, μέσω ανδρείας , να έχουμε ορθούς λογισμολυς. Να μην μας παίρνει από κάτω που λέμε…να μπορούμε πάντα να έχουμε σωστή κρίση, ασχέτως που βρισκόμαστε.
Και η Ευδαιμονία , γιατί ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος να ζει σε ένα περιβάλλον με ευδαιμονία. Τελείως αντίθετο με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Γιατί ενώ έγιναν τα πάντα για τον άνθρωπο και βλέπουμε τα άλλα έμβια όντα, τα ζώα απολαμβάνουν τη ζωή τους,
Για δείτε πόσοι συνάνθρωποι μας αυτοκτονούν, πόσοι συνάνθρωποι μας παίρνουν ψυχοφάρμακα , τρέχουν σε ψυχιάτρους και σε ψυχολόγους, για να μπορέσουν να ισορροπήσουν.
Μα αυτός είναι ο άνθρωπος;
Σε αυτό το περιβάλλον;
Ευδαιμονία… Ποια είναι; Που είναι;
Και τέλος το Γνώθι σ'αυτόν… γιατί όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως, όλες αυτές οι αξίες, περιλαμβάνονται με μια. Στο γνώθι σ αυτόν…που το γνώθι σ'αυτόν αναγνωρίζει αυτές τις αξίες μέσα μας.
Κι αν δούμε πολύ καλά αυτές τις αξίες θα δούμε ότι η κάθε μια περιλαμβάνει τις υπόλοιπες άλλες μέσα της. Αν δεν έχεις αρετή δεν μπορείς να έχεις ανδρεία. Κι αν δεν έχεις ανδρεία δεν μπορείς να εέχεις δικαιοσύνη, ούτε ευδαιμονία.
Όλες λοιπόν αυτές οι αξίες , είναι μέσα μας. Και αυτές πρέπει να προάγουμε.
Κι όταν προάγουμε την λογική μας, δεν μπαίνουμε κάτω από επιδράσεις δογματικές, γιατί δόγμα τι σημαίνει;
Δόγμα σημαίνει μια θεμελιώδης αρχή, η οποία δεν αποδεικνύεται.
Ναι, αλλά ότι δεν αποδεικνύεται δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λογική, τι χρησιμοποιεί λοιπόν; Την πίστη…μάλιστα !
Η λογική που πάει;
Εμείς είμαστε νοήμονα όντα και αυτό που είναι είναι το χαρακτηριστικό μας, που διαφέρουμε από τα άλλα άλογα όντα, είναι ο λόγος μας , η λογική μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Κι έτσι προχωρούμε προς το δικό μας αξιακό.
Μιλάμε για Ελλήνων πολιτεία. Μιλάμε γι’αυτό που πρέπει να ζούμε εμείς σαν άνθρωποι και θέλουμε μέσω της Ελληνικής δημοκρατίας να το καθιερώσουμε. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουμε , δεν είναι ο θησαυρός που έχουμε , δεν είναι ο πλουτισμός, είναι ότι οι αξίες μας οι τεράστιες, και μόνο εκεί ο άνθρωπος μπορεί να βρει την οντολογική του πραγματικά θέση.
Και αυτές οι αξίες , προάγουν επίσης και το πλαίσιο μιας Ελλήνων- μιας Ελληνικής δημοκρατίας, μιας Ελληνικής πολιτείας και αυτό το πλαίσιο καθορίζεται από αρχές που θα ήθελα επιγραμματικά να τις αναφέρω.
Διαλεκτική…ως την τέχνη να φτάνεις στην αλήθεια και να καταλήγεις σε σωστά συμπεράσματα.
Διαλεκτική…συζητάμε ,και μέσα από τον λόγο, που μέσα από τις εκφράσεις του στόματος, περνάει ο λόγος στη σκέψη, μπορούμε με αυτήν τη συζήτηση με αυτήν την διαλεκτική να προάγεται η αλήθεια, το σωστά συμπέρασμα.
Κοινωνική ελευθερία…Εκεί είναι ταγμένος ο άνθρωπος να ζει.
Πολιτική ελευθερία. Και στο τέλος
Ατομική ελευθερία…εφόσον προηγούνται όλα τα άλλα
……………………………………………………………………………………..
Απομαγνητοφώνηση από την ομιλία του Βασίλη Θεοδωρόπουλου στην Καβάλα στις 16-5-2015

Μαρία Μουστάκη 

1 σχόλιο:

ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 6 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β3 ΑΘΗΝΩΝ

Δημοφιλείς αναρτήσεις